ar

Ben ( Nevüs )

Ben ( Nevüs )

Deriye renk veren ve melanosit olarak isimlendirilen hücreler sinir hücreleri türündedir ve organların gelişim zamanında yani ilk aylarda deriye doğru göç ederler. Gittikleri yerde düzgün dağılamayan hücreler derinin değişik tabakalarında birikim gösterir. Bulundukları yere görede isimlendirme yapılmıştır. Dermal nevüsler derinin alt dokusunda, junctional nevüsler derinin üst tabakasında ve compaund nevüsler derinin tüm tabakalarını kaplayan yapıdadırlar. Her kişide ortalama 200 civarında ben görülür. Kalıtsal nedenler ve çevresel faktörler ile değişikliğe uğrayan nevüsler kötü huya dönüşme riski taşırlar. Riskli kişilerde vücudun ben haritası çıkarılarak aralıklı olarak (6 ay,1 yıl ) takip edilmelidir. Hücresel düzeyde değişiklik görülen benlere displastik nevüs denir. Displazi kendini renklenmede bozulma, kenar düzensizliği ve deri yüzeyinde kalınlık farklılığı şeklinde gösterebilir. Büyüme, renk değişikliği, kabuklanma, kanama ve hassasiyet gibi değişikliklerin olması mümkün ise benin tümüyle çıkarılması ve histopatolojik tetkike gönderilmesini gerektirir.

Konjenital melanositik nevüs ( doğumda veye doğumdan sonraki il aylarda görülen ben ) yeni doğanlarda % 2.5 oranında görülür. Ancak bunların % 1’i gerçek nevüstür. Büyük konjenital nevüslerde % 6.3, küçük konjenital nevüslerde % 5 oranındq kötü huya dönüşme olasalığı vardır. Bu nedenle konjenital nevüsler mümkün ise tümüyle çıkarılması gerekir. Çıkarılamıyorsa takip altında bulundurulması ve güneşten korunması gereklidir.

Holo nevüs yani halka şeklinde görülen nevüs ortadaki hücrelerin bozulması ile oluşur.

Spitz nevüs deri yüzeyinden kabarık elastik kitleler şeklinde görülür.

Mavi nevüs ( blue nevus ) beyazlarda %0 de 5 sıklıkta görülür. Özellikle 10mm’den büyük olanlar tedavi edilmelidir.

Mongol lekeleri mongoloid ırklarda yeni doğan bebeklerin kuyruk sokumu bölgesinde mavi-gri renklenme şeklinde görülür. Doğumdan sonra zamanla azalır ve 7 yaş civarında genellikle belirsiz hale gelir.

Ota nevüs göz bölgesinde ve göz içinde görülebilir.

Ito nevüs omuz ve omuz ön bölgesinde görülen nevüslerdir.

Pigmente kıllı epidermel nevüs ( Becker’s nevüs) göğüs bölgesini değişik derecelerde kaplayan kıllı renkli lezyonlar şeklinde görülür. Kollara ve bacaklara yayılım da yapabilir.