ar

FUE Tekniği

FUE ( Follicular Unit Extraction - Kök ayırma )   tekniği ilk olarak 1988 yılında Japon  Masumi Inaba tarafından tanımlanmıştır. Inaba 1mm çaplı iğneler kullanarak kök alımı yapmıştır. 1990’lı yıllarda FUE takniği araştırılmış ve geliştirilmiştir. Tıbbi literatürde 2002 yılında William R. Rassman and Robert M. Bernstein tarafından   “Follicular Unit Extraction: Minimally Invasive Surgery for Hair Transplantation’’ başlığı ile tıbbi ilk yayın yapılmıştır. 2002 yılından sonra FUE tekniği çok ilgi görmüş başta ülkemizde de olmak üzere çok sayıda uygulama yapan kişi ve merkezler gelişmiştir. 

FUE operasyonu için lokal anestezi yeterlidir. Ekim yapılacak alan belirlenir ve kaç tane gerfte ihtiyaç olduğu belirlenir. Santimetre kareye yaklaşık olarak 25-30 civarında  kök ekimi planlanır. Kulakların üst hizası arasında kalan ense bölgesinden alıma uygun bölge belirlenir ve ince iğneler ile tüm alan uyuşturulur. Çapı 0.6 mm. ile 1 mm.

Arasında değişen mikro motor ile dönme hareketi yaparak çalışan mikro punch’lar ile ( Ortası delik, çevresi keskin kenarlı küçük metal borular ) kıl köklerinin saçlı deri ile olan bağlantıları folliküle zarar vermeden sarbestleştirlir. Serbestleştirilen folliküller mikro penstler ( küçük tıbbi amaçlı cımbız, maşa ) ile saçlı deriden dışarıya çıkarılır. Çıkartılan her parça içinde 1-2 nadiren 3 adet kıl kökü bulunur.

[FUE Tekniği]

 

[FUE Tekniği]

 

Greftler içerdikleri kıl sayısına göre tasnif edilir. Ortalama olarak 2-4 saat süren alma işleminden sonra ihtiyaç ve yemek molası verilir. Saç nakli gereken alan uyuştrulduktan sonra kıl köklerinin yerleştirileceği küçük delikler açılır. Grefler mikopensetler ile açılan kanallara yerleştirilir.

[FUE Tekniği]

 

 

Ense bölgesini kaplayan sargı yapılır.